A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Balla Géza

Balla Géza az egyik legismertebb borásza a híres, történelmi Ménesi borvidéknek. A Romániában, Arad közelében található borvidék hosszú ideig feledésbe merült a 20. században. Pedig legendás vörös aszúk, fűszeres kadarkák, egész Európában keresett nagytestű, bársonyos vörösborok születtek. A Balla Pincészetben húsz éve dolgoznak azon, hogy a borvidék visszanyerje régi hírnevét!

"...szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak". Csávossy György

Az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidék, egy viszonylag keskeny sávban Erdélyben, Aradtól 20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai, a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez, mintegy folytatva Szekszárd és Villány vonalát. Ménes mindig a vörösborairól volt híres, híres főúri családoknak voltak itt birtokaik: Grassalkovich, Hatvany, Bánffy, Rákóczi, Bohus, Báthory, Haraszthy.

Balla Géza meghatározó alakja a romániai és magyar boréletnek is, szakmai- és értékmentő munkássága felbecsülhetetlen. A Magyar Bor Akadémia Tagja, és első határon túli magyar termelőként választotta a Pannon Bormíves Céh tagjai közé. 2018-ban elnyerte az „Év Bortermelője Magyarországon" címet.

 „Elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyezzük előtérbe” – osztja meg a borászat filozófiáját Balla Géza. „Borászatban a hagyományos módszereket ötvözzük modern lehetőségekkel, szem előtt tartva, hogy a borhoz nem adunk hozzá semmit és lehetőség szerint nem veszünk el semmit belőle. A pincészetünk borai túlnyomórészt spontán, de hőmérsékletszabályozott erjesztéssel készülnek.”

Balla Géza 120 hektáros szőlőbirtokának 80%-án vörösbornak, 20%-án fehérbornak való szőlőt szüretelnek. Legismertebb fehérboraik a királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos mustos fehér, valamint a 2008-ban telepített furmint. Vörösborok közül méltán népszerű a kadarka, a kékfrankos és 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a feketeleányka. A pincészet büszkélkedhet a kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, ami jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon. Emellett természetesen világfajtákból, a fehérek közül rajnai rizlingből és sauvignon blancból, a vörösek közül pedig cabernet francból, cabernet sauvignonból, merlotból  is készítenek borokat, ezek gyakran házasításokban jelennek meg.

Rendezés: