A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Bodri Pincészet

Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok. Az egykori kis pincészet az elmúlt években igazi borturisztikai komplexummá vált, hiszen mára borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal, szinte külön kis települést alkotva a völgyben.

A Bodri család történetében a szőlő szeretete és a szőlőművelés generációkat ível át, jelenleg is három generáció munkálkodik azon, hogy a Bodri Birtokon minden óramű pontossággal működjön.  A birtok építéséhez húsz évvel ezelőtt láttak hozzá az akkor még egész más arcát mutató Faluhelyen, mely egy ligetes, erdős terület volt, elhanyagolt szőlőkkel, romos tanyákkal, kertekkel. Az első 5 hektár szőlőt 2001-ben telepítették, ez nemsokára 11 hektárra növekedett. A régi pince 2002-ben épült, míg 2003-ban a feldolgozó és az épület, ahol ma az Optimus Étterem működik. A nagy pince 2008-2011 között épült meg.

A birtok felépítése során arra törekedtek, hogy a szekszárdi tájba, Szekszárd tradícióihoz szervesen illeszkedjen a birtok. A 100 hektáros birtokon nem csupán bor- és gasztroélményeket kívántak nyújtani a turistáknak, és a pihenni vágyókról sem feledkeztek meg. A “szőlőhegyi romantika” jegyében több vendégszobát, apartmant is kialakítottak. 

300 négyzetméteres érlelő pincéjük 80.000 tégla felhasználásával készült 2002-ben. Ez az ág a nagyközönség számára csak pincetúrák alkalmával tekinthető meg, hiszen itt történik a prémium tételek érlelése, a titkos pinceágban pedig bortrezorokat működtetnek. Az 1800 négyzetméteres alapterületű pince mintegy félmillió nagyméretű, rusztikus téglából épült. A belső teret tizenkét kupola teszi változatossá, ezek belmagassága-szélessége hét méter. Az egész komplexum mélyen be van süllyesztve a löszhegybe, külső magassága a régi pince magasságához illeszkedik. 

A birtokon a technológiai borok adják a termelés nagy részét, melyekből a rozé, a Bodrikutya és a Civilis a legnépszerűbbek. A komolyabb tételek közül a Faluhely-sorozatot kell megemlíteni. Ebből kétféle fehér van forgalomban, egy sauvignon blanc és egy rizling alapú fehér küvé, valamint készül egy vörös házasítás, egy bikavér, illetve többféle fajtabor - kadarka, pinot noir, merlot, kékfrankos és cabernet franc - is, amikor az évjárat és a minőség megengedi. A birtok prémium tétele az Optimus Cuvée, amely egy bordeaux-i házasítás, valamint vannak szelektált borok - kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon - a Gurovica dűlőből is. 

Rendezés: