A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Bujdosó Pincészet

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet több évtizedes családi tradíciókat folytatva készít borokat a Dél-balatoni borvidéken. A csaknem 90 hektárról szüretelt szőlő különleges borként kerül ki a borászat pincéjéből, a szakmai és fogyasztói elismerések jól jelzik a család hozzáértését és elkötelezettségét. A szőlő és bor iránti szenvedélyükhöz talán csak a vitorlázás iránti szeretetük mérhető!

A szőlőterületeik kétharmada fehér szőlő. Legfontosabb fajtáik a rajnai rizling, a zöldveltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t is. A kék szőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabernet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

A Balatonnal való együtt létezést nem is lehetne szebben megfogalmazni Bujdosó Ferencnél: "A Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig gondozzuk az ültetvényeinket. A szőlőben és a pincében a család három generációja dolgozik azért, hogy a szőlőből eredő, gyümölcsös zamatokat minél teljesebb formájukban megőrizzük a borokban. A balatoni nyarat zárjuk palackba."

A családból többen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feri papa, aki a szőlőkért felel, Feri, és a felesége, Bea, akik a borokat készítik. A kisebb testvér, Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak,a borértékesítést, a kereskedelmet ő irányítja. A pincészetben a harmadik generáció, a négy lány- és az öt fiúunoka is besegít.

"Feri papa a ‘70-es években szerezte meg a vitorláshajó-vezetői engedélyét, számtalanszor körbetúrázta a Balatont az akkori „belkeres” flotta valamelyik vitorlásával. A család aztán egy klasszikus balatoni 25-ös jollét újított fel, és azt használta a ‘90-es évek elejéig. A fiúk, Zsiga és Feri a ‘80-as évektől annak a siófoki Mahart SE versenyzői voltak, ahol abban az időben a hazai vitorlázás olyan legendás alakja is hajózott, mint Szabó Imre „Pempő”. A 2011-ben hagyományteremtő céllal létrehozott Borász Regattát Feri kormányzásával nyerte meg a csapat, melyben Zsiga mellett Orsi húguk is részt vett. Emellett természetesen a Kékszalag állandó résztvevői, és tavasszal rendszeresen indulnak az Adrián egy regattán, valamint számos más vitorlásversenyen is."

 
Rendezés: