A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Bussay Pince

A Bussay Pince Magyarország különösen legendás borászatainak egyike. A pincészet a magyar-horvát-szlovén hármas határ közvetlen szomszédságában, Csörnyeföld település határában a Kövecs-hegyen található. Fehérboraik rendkívül koncentráltak és testesek, kimagaslóan szép savszerkezettel bírnak. 

"Jön egy fuvallat, és igen, szőlő kell azért, hogy egy darabig szolgája lehessek ennek a dűlőnek. Volt ennek már ezer szolgája, most is van egy, hát ezt akartuk." Bussay László

A pincészetet Bussay László alapította 1989-ben. A család áldozatos, kitartó munkájának köszönhető, hogy Zala megye ismét megjelent hazánk bortérképén. Bussay László 2014-es halálát követően lányai, Dorottya és Bianka vették át a 6 hektáros birtok irányítását. 

"Elvünk az, hogy a legjobb minőséget visszük be a pincébe és próbáljuk nem elrontani azt" - így a családi borászat hitvallása. "Számunkra a borászkodás egy olyan hivatás, mellyel próbálunk értéket teremteni hagyományos formában. Hiszünk abban, hogy egy jó pohár bor olyan kapocs, amely könnyen besimul bármely beszélgetésbe."

A már életében legendává váló Bussay László az orvosi hivatás mellé választotta a borászkodást. A családi hagyomány úgy tartja, hogy háziorvosi teendőinek ellátását követően az idejét szívesen töltötte a természetben. Betegei sokszor bort is adtak neki, a tyúk és tojás mellett. Tudták a "dokiról", hogy nagyapja, egy Pécs melletti kisebb területen foglalkozott szőlőműveléssel, így az "orvos" ért is hozzá és szereti is a jó bort. Amilyen jó volt az emberek szándéka Zalában, a boruk annyira rossz. Így döntötte el az "orvos", hogy szőlőt fog művelni és gondos gazdaként megpróbál többet kihozni a zalai vidékből, mint amit eddig kóstolt. Amilyen természetes módon vágott bele az első ültetvény kialakításába, olyan természetes módon adta magát az, hogy a kis birtokból idővel családi pincészet lett.

Váratlan halála óriási veszteség volt nemcsak a családnak, de a magyar borásztársadalomnak. Alakja, életszemlélete és kivételes fehérborai miatt alakja mitikussá, borászata zarándokhellyé vált a magyar borkedvelők körében. 

Szerencsére lányai a szőlőt művelve nőttek fel, s ahogy idősebbek lettek, édesapjuk egyre komolyabb feladatokat bízott rájuk. Így sajátították el azt a tudást, amit a pad mögül nem tudtak volna. Az érettségit követően Pécsett tanultak tovább: Dorottyából orvos lett, Biankából jogász. Dorottya az egyetemi és a rezidens évek után, 2014 decemberében vette át a háziorvosi praxist és a borászatot, testvérével ők jelentik a családi örökség továbbélését. Fő fajtáik az olaszrizling, a rajnai rizling, a szürkebarát, a tramini, a sárgamuskotály, és a pinot noir.

Rendezés: