A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Corpinnat: a pezsgő a cavák fölött

Fiatal kora ellenére már nem cseng ismeretlenül a magyar pezsgőfogyasztók és buborékkedvelők fülében a corpinnat. Nagyon leegyszerűsítve elmondható, ha corpinnat kerül a poharunkba, biztosak lehetünk abban, hogy egy igen kivételes, prémium pezsgőhöz van szerencsénk. Olyan csúcsminőségű italhoz, aminek megkóstolása kis ünnepként is felfogható.

Mindez azért lehetséges, mert néhány évvel ezelőtt több cava-termelő fellázadt, levette a cava szót a címkéiről, és a corpinnatot kezdte el használni helyette. De mi történt pontosan, miért volt erre szükség, és mi vezetett a spanyol borászok drasztikus lépéséhez?

Nem minden cava, ami…

Cava a neve minden hagyományos spanyol pezsgőknek. Ezek mind champenoise módszerrel készülnek, az érlelés ugyanabban a palackban történik, amit a fogyasztó felbont majd, így a buborékok természetes módon keletkeznek. 

A DO CAVA eredetvédelmi szabályozás 1972-ben született meg, és bár sokáig nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a tradicionális spanyol pezsgő meghódítsa a világot, idővel a szuperprémium cavák népszerúségének éppenhogy akadályozója volt. A számok nyelvén: évente 250 millió palack cava kerül a piacra, javarészt Penedès régióból, és nagy részük féltucat gyártótól. 

Egy bejáratott brand, az egész világon népszerű és keresett cava elhagyása persze rizikós döntés, de nem volt véletlen, hogy a termelők nem láttak más kiutat. 

És megszületik a corpinnat

A corpinnat viszonylag új pezsgőmárka, a magasabb minőségre törekvő pezsgőkészítők válasza a cava-termelésben jellemző mennyiségi és (alacsony) árorientált szemléletre. 

A 2010-es évekre azok a termelők, akik caváikkal a magas minőséget célozták meg, több próbálkozást is tettek pezsőgik megkülönböztetésére a cava-gyárakban készülő pezsgőktől. Nem mintha azok rosszak lennének, de tény, hogy a jóval szigorúbb és magasabb előállítási költséggel készülő cavák annyira más szintet képviseltek, hogy időszerűvé vált valamilyen markáns megkülönböztetés. A cava-szövetség 2017-ben bevezetett ugyan egy új, szigorúbb cava kategóriát,  ez a Cava Paraje Calificado (CPC), de ez csak olaj volt a tűzre. Bár szigorúbb előírásokat és feltételeket tartalamazott,  alapjaiban nem reformálta meg a követelményrendszert, így a tömegtermelést folytató gyártók is könnyen beleférhettek.

Az elégedetlen termelők 19-re lapot húztak, és inkább egy új, saját brandet, eredetvédelmi szabályozát alapítottak: így született meg a corpinnat.

Penedès szíve

A corpinnat szó korábban nem létezett, az elnevezés két latin szó kombinációjából származik: COR a szív, a bölcső, ahol 130 évvel ezelőtt az első buborékos borok megszülettek Spanyolországban. A PINNAT pedig a sziklás-köves talaljú Penedès régi elnevezésére utal a 10. századból. Még csak néhány évjárat került piacra, melyek palackjain a DO Penedès eredetmegjelölés szerepel.

Persze többről van itt szó, minthogy a cava szavat felcserélték volna corpinnatra. Nemcsak a konkrét pezsgőre, de a szőlőre és a termőterületre is szigorú előírásokat tartalmaz a szabályzás. Komoly kitételek vannak, hiszen csak fenntartható módon művelt, saját birtokon termelt, kizárólag organikus, kézzel szüretelt szőlőből származhat corpinnat. A régi kilenc helyett minimálisan 18 hónapig kell érlelni a termelő saját pincéjében, 90 százalékban őshonos fajtát (xarel-lo, parellada és macabeo) kell használni. 

Ezeket már tényleg csak az ökológiai borkészítés iránt elkötelezett pincészetek tudják megugrani. Az összefogásban a legnagyobbak neveit találni, közülük is kiemelkedik a Sabate i Coca. Az ő pezsgőik közül érkezett most meg több is Magyarországra a Pannon Borbolt jóvoltából. Mint a fenti lista mutatja, a világ legismertebb cava termelői közül sokan tehát már csak corpinnatot készítenek. Az ő címkéiken hiába is keresnénk a cava szót, elzárkóznak annak használatától. 

A corpinnatokat tehát komoly élmény kóstolni, a pezsgőben nem csak a pezsgőkészítő tudása, de a termőhely egyedisége is megjelenik és a borivók élményét szolgálják.