A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Cseri Pincészet

Létezik egy kis borászat a Pannonhalmi borvidék szívében, ahol egyedi panorámával, családias, baráti hangulattal és persze nem utolsó sorban kitűnő borokkal várják a látogatót. A Cseri Pincészet alig tíz évvel ezelőtti indulása után gyorsan a gourmet éttermek kedvenc beszállítójává vált.

A borászatot Cseri Róbert és Norbert alapította 2012-ben. Norbert kezdetben egyedül készítette a borokat, de mára fia, Barnabás végzett szőlész-borász mérnökként erősíti a családi borászatot. A pince központja a nyúli Benti dűlőben található. A közel 200 éves épület összekapcsolódik az épület mögött elhelyezkedő, homokkőbe vájt, részben kiboltozott ötven méter hosszú pincével. 

A történelmi pince 40 évig üresen állva várta új tulajdonosait. A szövetkezeti időszakban a borfeldolgozóhoz tartozó területeket és szőlőket elvették, a valaha virágzó birtok enyészetté vált. A kiváló klímájú pincében már csak a dongájukat vesztett hordóabroncsok emlékeztettek a régi időkre.  A borászat emblémája ezért lett a főnix madár, jelképezve, hogy a borászat hamvaiból éled újra.

És ezt a feltámadást nem csak jelképesen kell érteni. Következetes és szívós munkával a családi borászat alig tíz év alatt tényezővé vált a borvidéken. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a borkészítéshez, a szőlőhöz és boroz való tiszteletteljes szeretetük és ragaszkodásuk tényleg minden korty borukban érezhető.

Mert a Cseri család a magas minőség mellett elkötelezett, kézi szürettel, kíméletes feldolgozással, reduktív technológiával és hordós érleléssel készítik egyedi ízvilágú boraikat. A jelenleg tíz hektáron termelt rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc, fűszeres tramini, merlot, cabernet franc és kékfrankos amellett, hogy fajtaborokat ad, a házasítások alapanyaga is. 

Rendezés: