A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Disznókő Szőlőbirtok

A Disznókő saját tokaji-stílust teremtett, ami kidomborítja a  legendás tokaji aszú egyedülálló értékeit és a termőterület sajátosságait. Ezekben a modern stílusú, nemes édes borokban eszményi egyensúlyt alkot a gyümölcs tisztasága, a szőlőfajtáinkra jellemző frissesség és a botritisz által megteremtett összehasonlíthatatlan aromagazdagság.

Egy több országban működő borászati cég büszke magyarországi tagjaként a Disznókőt nemzetközi szinten is a legrangosabb pincészetek között tartják számon. Öröksége évszázados, a birtok egy látványos kőszikláról, a Disznókőről kapta a nevét. A nevet hatszáz éve, 1413-ban említették először feljegyzések.

Mint azt Mészáros László birtokigazgató megfogalmazza, “maga a gyümölcs mutatja meg nekünk, hogyan tudjuk a legtisztábban és a legkiegyensúlyozottabban megjeleníteni egyedülálló termőhelyeink sajátosságit.”

A Disznókő birtok szőlőterületei 1732 óta szerepelnek az első osztályú besorolású dűlők között, és egyikét képezik Tokaj-Hegyalja három legkiválóbb aszús területének. A termőhely Tokajban különösen fontos. A Disznókő egyike a borvidék azon birtokainak, amik egy tagban vannak: a 104 hektár termő szőlő összesen 150 hektáron helyezkedik el. Ezenfelül aközé a kevés pincészet közé tartoznak, ahol a szőlőtermelés és a borkészítés egymás mellett történik: a borászat épülete az ültetvények között épült fel, a pince kapuja a szőlőbe nyílik. Minden boruk itt készül, a saját szőlőből.
 
Ültetvényeikről nap mint nap testközelből szerezhetik a tapasztalatokat. A különböző területekről származó szőlőt külön dolgozzák fel, az egyes termőhelyek legtisztább kifejeződését keresve olykor egy kivételes parcella terméséből külön is készítenek bort, felmutatva a terület, például a Kapi dűlő különleges egyéniségét.

A Disznókő Birtokon a Tokaj-Hegyalján engedélyezett hat nemes szőlőfajta közül négy található meg: a furmint, a hárslevelű, a zéta és a sárgamuskotály. Csúcstechnológiát megtestesítő, modern, mégis hagyományos borászatot tervezett a díjnyertes építész, Ekler Dezső. Munkájában természetes anyagok, organikus formák és a napfény különleges alkalmazása ötvöződik a hagyományos tokaji pincék hangulatával.

Rendezés: