A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Andreas Ebner

Pécshez közel, Szigetvár mellett, Mozsgó határában terül el az Ebner Pincészet birtoka, a községhez tartozó szőlőhegyen. Ezen a hegyen már a rómaiak korában is szőlőt termesztettek. A vadregényes tájba 1999-ben szeretett bele Andreas Ebner, a birtok tulajdonosa. A dél-tiroli származású, borászcsaládban felnőtt Andreas itt ültette el élete első szőlőtőkéit, amit eleinte csak hobbinak szánt.

Andreas Ebner először borászati gépeket hozott be Magyarországra, ezeket forgalmazta a borvidékeken. „Megismertem a vidéket, megkóstoltam a borokat, végül annyira megszerettem az itteni embereket, a villányiakat, szekszárdiakat, hogy arra gondoltam, végleg letelepedek” – meséli. Villányban szeretett volna szőlőt, de addigra az már betelt, így 1998-ban Szigetvár mellett nézelődött: „a talajminták alapján hamar kiderült, hogy ideális vörösbortermő helyre bukkantam”.

Mozsgó mellett azonban már a Pécsi borvidéken járunk, így a mecsekaljai borok mára országosan talán legismertebb készítője a dél-tiroli származású Andreas Ebner. Borai sorra nyerik nem csak a versenyeket, de a rajongókat is. Házasításai bordói jelleg, de mégis egyedi ízvilágú, ahogy más (trendi) arculatot adott a cirfandlinak is. És arról se feledkezzünk meg, hogy úttörője volt a gyöngyözőbor-divatnak a Borzongás piacra dobásával még jó pár évvel ezelőtt.

A mozsgói szőlőhegyen ma már nem csak bor készül, keresett az almalé, de egyre csak gyarapodik a birtok: legutóbb egy panzióval. A birtokon a borkészítés hagyományai azonban itt kézzelfoghatók. A birtokhoz tartozik egy több száz éves pince ami még az egyházé volt, ide gyűjtötték a tizedet. Három ága a lakóház és az udvar alatt nyolc méterrel kanyarog. A pince hangulata rusztikus, tradicionális. Az Ebner család ebben a szellemben próbálta meg a birtok többi helyszínét is kialakítani, amivel egy kellemes atmoszférát teremtettek az idelátogatók számára.

A vörösszőlők közül pinot noir a fő fajta (ami egyébként Andreas kedvence is), de van bőven merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon is, s természetesen portugieser is. A fehér szőlőültetvény a Szigetvári Szőlőhegyen található, itt van a cirfandli, a rajnai rizlinget, savignon blanc és tramini is.

Rendezés:
Nézet: