A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Endrizzi - a Dolomitok árnyékában

Az öt generáció óta borászkodó Endrici család ("Endrizzi" a helyi dialektusban) tagjai mindig is a kezdeményezőkészségükről voltak híresek. A soron következő új generáció mindig a biztosítéka volt annak, hogy az Endrizzi Pincészet folyamatos fejlődésben legyen. Trentino egyik legrégebbi, rangos borászataként ma is meghatározó, példamutató szereplői az olasz borvilágnak. 

Az Endrizzi minden ízében történelmi borászat. 1885-ben alapították, amikor a térség még az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Francesco és Angelo, a pincészet alapítói voltak az elsők, akik cabernet és merlot szőlőtőkéket importáltak a térségbe. Közben nem feledkeztek meg olyan hagyományos fajtákról sem, mint a Teroldego és a Lagrein. A borászatot ma már a negyedik és ötödik generáció vezeti: Paolo és Christine, valamint gyermekeik, Lisa Maria és Daniele.

Otthonuk, San Michele all'Adige a középkor óta fontos bortermelő vidék: a helyi apátság szerzetesei voltak az elsők, akik a borkultúrának hódoltak, megművelték az ősi szőlőültetvényeket, amelyek közül nem egy ma az Endrizzi birtok részét képezik.

Szőlőültetvényeik síkságokat, dombokat és hegyeket borítanak. Minden egyes szőlőültetvényt alaposan kielemeztek, hogy meghatározzák az egyes szőlőfajták számára legmegfelelőbb talajt. A terroirra jellemző gazdag ásványi anyagtartalom és mikroklíma gyümölcsös, intenzív borokat eredményez, amelyek több nemzetközi elismerést kivívtak. Büszkék arra, hogy “Dél-Tirol egyik első környezetbarát pincészete voltunk. Az egészséges, tiszta gazdálkodást választottuk, és az fenntarthatóság elvei alapján bővítettük a borászatot.”

Ha ellátogatunk az Endrizzi-birtokra, többször szembe jöhet a Masetto szó. Nem véletlenül, mert a család számára a Masetto sokkal több, mint zászlósbor. Masetto a szőlőültetvények által körülvett történelmi épületnek, valamint annak a terroirnak a neve, ahol a család legkitűnőbb szőlőit termesztik. 

Rendezés: