A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Fakin Pincészet

A Fakin Pincészet története elválaszthatatlan a helytől, ahol megszületett. Közép-Isztriában járunk, a legendák és az élő történelem földjén, ahol a letűnt korok sava-borsa szinte úszik a levegőben. Itt, Motovun középkori városában él Marko Fakin, Horvátország egyik dedikáltan legjobb fiatal borkészítője. 

Motovun megnyerő és varázslatos látképet ad a tájnak: az ősi város egy 270 méteres domb tetejéről magasodik a szőlőültetvények fölé, évszázadok óta már. Ősi kőfalai, hamisíthatatlan isztriai lakóházai különleges hangulatot árasztanak. 

Ez a táj mintha mindig is szőlőtermesztésre született volna. A város alatt folyik a Mirna folyó, aminek völgyét az érintetlen motovun-i erdőség borítja. A terület különösen védett kategóriát élvez fáinak, élővilágának, talajának köszönhetően, ahol a világ leghíresebb szarvasgombái születnek meg. A szőlőművelésbe bevont domboldalakon, az ültetvényeken a borvidék leghíresebb fajtáit, a terant és a malvaziját termesztik. 

„Amikor valakinek jól megy, vesz egy új autót. Amikor nekem jól megy, én veszek egy új tölgyfahordót” – meséli Marko Fakin, érzékeltetve elkötelezettségét, s hogy nem véletlenül jegyzik fiatal kora ellenére az ország három legjobb teran-készítője között. 

Boraival rendre arany- és ezüstérmeket gyűjt be a horvát és nemzetközi borversenyeken is. Bataji-ban található pincéjéből rendkívüli kilátás emlékezteti nap mint nap arra, hogy melyik borvidék hírnevét öregbíti a borfogyasztók körében.

Marko Fakin az itt élőkhöz hasonlóan nemcsak a borkészítésben van otthon, de a környék hagyományaihoz híven a gasztronómiában is, különösen ha sonkáról és kolbászról van szó. Motovunban egy kis konobát is működtet családjával, ami az elmúlt években igazi kis zarándokhelyévé vált azoknak, akik valami igazán különlegeset és őszintét keresnek. 

Rendezés: