A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Galić Pincészet

Több mint tíz éve palackozták első borukat, s rögtön a Kutjevo-i borvidék egyik meghatározó pincészetévé váltak. A harminc hektáros borászat ültetvényei a borvidék legszebb területein találhatók. A birtokról főleg a híres és tradicionális fehér boroknak szüretelik a szőlőt, de a Galić az egyik olyan borászat, ahol rengeteget tesznek a szlavón vörösborok elterjedéséért is.

A Kutjevo-i borvidék Belső-Horvátország és Szlavónia legfontosabb borvidéke. A névadó városka a termékeny požegai „arany” völgyben, a Papuk déli lankáin, a Kutjevčanka nevű kis folyó szűk völgyében fekszik. A különleges éghajlatnak, a természeti adottságoknak és a borkészítési hagyományoknak köszönhetően egyedülálló zamatú, mára az egész világon keresett fehérborairól híres. 

A Galić Pincészetet Josip Galić alapította 2005-ben, már a kezdetektől azzal a céllal, hogy szőlőtermesztéssel és borkészítéssel fog foglalkozni – kiegészítve a hagyományos mezőgazdasági profilt. Közel harminc, egész pontosan 29,86 hektár a szőlő, 260 hektáron pedig főleg búzát termesztenek. 

A család generációk óta foglalkozik borkészítéssel, de másokhoz hasonlóan ezt sokáig csak saját használatra tette. A bor szeretete aztán Josip Galić-ot arra sarkallta, hogy professzionális és üzleti szintre emelje  a családi hagyományokat – a legmodernebb technikai lehetőségek segítségével. Mára a borászat az egyik leghíresebb lett Horvátországban, a nemzetközi piacokon is jegyzik a boraikat. 

A Kutjevo-i borvidéken négy különálló területen telepítettek anno szőlőt, vagy újítottak fel idősebb, de ígéretes ültetvényeket Vetovo, Podgorje, Kaptol és Radovanci környékén – ehhez vásárolnak még a hosszú évek alatt kialakult megbízható kapcsolatoktól. Ahogy azt majd minden horvát borászatnál láthatjuk, a termelés gerincét, az összes bor mintegy 40 százalékát a grasevina teszi ki!

Az ültetvények nagy része 2-300 méteres magasságon található, zömük déli fekvésű, a klímaviszonyoknak köszönhetően pedig a nyár és az ősz rendszerint sok napsütést és magasabb napsütéses óraszámot tartogat!

Rendezés: