A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Gáspár Pincészet

Fiatal családi borászat a Gáspár Pincészet a Pécsi borvidék nyugati végén, és különösen örömteli dolog  ez egy olyan bortermő tájon, ahol sajnos ma még túl ritkán születnek új borászatok. Gáspár Szabolcs ígéretes borai egy elkötelezett, fiatal borászra utalnak, akire érdemes már most odafigyelni a borkedvelő közönségnek. 

“Hálás vagyok a sorsnak, hogy a föld szeretetét egyenesen nagyszüleimtől kaptam örökül. A Gáspár Pincészet megalakulásában nagy szerepe volt egy gyermekkornak, egy a vidéken töltött gyermekkornak” - árulja el Gáspár Szabolcs Valentin bortermelő, hogy miért is fordult a borkészítés felé.

Teklafaluban, egy apró településen tanulta, tapasztalta meg az önfenntartó gazdálkodást és szerette meg a szőlészetet, meg a borászatot is. A középiskolai tanulmányai végéig hivatásos futballistának készülve ugyan nem fordult meg a fejében más életpálya a sporton kívül, de a sors mégis a borkészítés felé terelte, és 2017-ben megvásárolta első földterületét.

A családi hagyományoknak megfelelően nem volt kérdés számukra, hogy a Pécsi borvidéken hozzák létre gazdaságukat. 2018-ban jelentek meg az első évjárattal, ezzel együtt kezdtek bele a gazdaság fokozatos fejlesztésébe. A pincészet présháza alatt egy hódoltság korabeli pince is található, melyet a régmúlt idők térképei segítségével találtak meg elődeik annak kitűnő állapotában, így ez máig a pincészet ékessége.

A szőlészetben az organikus szemlélet érvényesül: halott földterületeket élesztettek újjá, rögtön az első évben száműzték a gyomirtó és rovarölő szereket. Az elöregedett ültetvények után telepített szőlőket kizárólag az ökológiai gazdálkodásokban engedélyezett komponensekkel kezelik. Saját maguk által készített lombtrágyát alkalmazva látják el a növényállomány tápanyagszükségletét. 

Ültetvényeik 180-220 méteres tengerszint feletti magasságon találhatók. A lösz alapkőzeten képződött barna erdőtalaj jelentős vörösagyag és mésztartalommal rendelkezik. Az egyedi talajösszetétel a számos mészkonkrécióval tökéletes alapot ad a szőlő életfolyamataihoz, ami mellé ráadásul a klímának köszönhetően hosszú tenyészidő párosul. Irsai Olivér, olaszrizling, cirfandli, portugieser, pinot noir, zweigelt, merlot és kékfrankos nevelkedik az ültetvényeken.

Rendezés: