A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Herold Pince

A Herold Pince a Pannonhalmi borvidék egyik legfiatalabb borászata, de boraikat joggal sorolhatjuk a legszebb tételek közé. Remek fehérboraikkal, gyümölcsös rozéikkal évről-évre bizonyítják, hogy képesek új színt és ízeket hozni a borvidék kínálatába.

A Herold Pince története tíz évvel ezelőtt, a pannonnhalmi Széldomb egyik fél hektáros, de negyven éves olaszrizling ültetvényének megvásárlásával kezdődött. 

“Amolyan meglátni és megszeretni volt” - árulja el Herold Ádám. “Bár gyermekként belekóstolhattam a borkészítés mikéntjébe, családi indíttatás híján „zöldfülűként” vágtunk bele a vállalkozásba, pályázatok és a borvidék jónevű borászainak segítségével.” 

2011-ben négy hektáron olaszrizling, chardonnay, tramini és merlot szőlőt telepítettek és a borvidéken elsőként az illatos sárgamuskotályt - fél hektárnyi területen. Ezt követte 2014 tavaszán egy újabb hét hektáros telepítés (rajnai rizling, irsai olivér, savignon blanc, chardonnay, kékfrankos és cabernet franc szőlőfajtákkal), amit 2015 tavaszán a 40 éves elöregedett, és sajnos több éven keresztül hanyagul kezelt olaszrizling helyére telepített irsai olivér szőlővel fejeztek be. 

A pince a Pannonhalmi Főapátság lábánál, a Gesztenyés-horogban található, a régi-új apátsági pincék közvetlen szomszédságában. Az épület majd 800 éves múltra tekint vissza, ugyanis a bencések dézsmapinceként használták a pannonhalmi Főtérről az apátsághoz felvezető út két oldalán található pincéket. Ezekben az államosítás után néhány évig még bort tároltak, majd az hetvenes években gombát termesztettek. A család 2010-ben vásárolta meg, ami akkor már évek óta kihasználatlanul állt. A kézzel vájt lösz és homokkő pincét egy keresztmetszet bővítés után közel százezer slittertégla gondos egymásra rakásával újították fel, így nyerte el végleges formáját.

Rendezés: