A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hetényi Pincészet

Pécstől alig harminc kilométerre található a Pécsi borvidékhez tartozó Mecseknádasd. A kis sváb falu a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet ölelésében fekszik a domboldalon. A falu hegyekkel körülvett csücskében, az Óbányára vezető út felett található vendégházban és pincében működik "két borvidék között" a hatodik generációs Hetényi Pincészet. A Pécsi borvidék egyik régi és fontos borászatának számítanak, míg szőlőik és így boraik nagy része ízig-vérig szekszárdi.

"Szenvedélyünk a bor, mely mellett vendéglátással és rendezvények szervezésével is foglalkozunk, hogy Mecseknádasdot minél sokszínűbben tudjuk megmutatni az embereknek" - vallják a pincészetnél.

Van szerencsénk rálátni és rákóstolni több évjárat Hetényi-borra, így némi előnnyel és bizonyossággal mondhatjuk: a jó értékek és jellegzetességek évjáratról-évjáratra történő átemelése mellett mindig felbukkan egy-egy új íz, árnyalat, ami különlegességet ad a borászat borainak. A családi borászat, amelyet Hetényi János és lánya, Hetényi Emese visznek, ma már 36 hektáron termel szőlőt. A borkészítés tradicionális és modern módszerekkel is történik, de alapvetően a kézműves gondolkodás, gondoskodás, a kíméletes és természettudatos borkészítésen van a hangsúly. 

A Hetényi-szőlők Szekszárdtól délre, Várdomb és a szálkai elágazó között, Decs-Aranyhegyen, illetve Alsónána-Kürtöshegyen találhatók. Első osztályú bortermő hely, talaja főként lösz és barna erdőtalaj. A szőlőterület domboldalon helyezkedik el, melynek lejtése változóan dél-keleti, -nyugati irányú, így az országos átlagnál magasabb évi középhőmérsékletet biztosít, mikroklímája kiválóan alkalmas a szőlő és különösképpen a vörösborszőlők termesztésére. 

A legnagyobb területen kékfrankos található, jelentős még a cabernet sauvignon és a merlot is. A fenti fajtákhoz képest kisebb mértékben van jelen, de nem kevésbé fontos a bíbor kadarka, syrah, kadarka, pinot noir, olaszrizling, szürkebarát és chardonnay.

Aki már ellátogatott a páratlan kilátással büszkélkedő pincészethez, az tudja, hogy a vendéglátás náluk épp olyan kiemelkedő, mint a minőségi borkészítés. A vendégház kialakítása, a kilátó és maga a táj is mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az idelátogató vendégek felejthetetlen élménnyel térjenek haza. A vendéglátásban alkalmazott fűszerek és élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök, részben a saját művelésű kertből kerülnek ki, részben pedig a környékbeli termelőktől származnak, ahogy a felhasznált húsok, sajtok, tea vagy méz.

Rendezés: