A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Kovács Nimród Borászata

Kovács Nimród borászatában a 21. század technológiai vívmányait felhasználva és több száz éves hagyományt követve készülnek a világszínvonalú borok. Az Egri borvidék legjavát palackozzák, a kínálatban a tradícionális magyar borok éppúgy megtalálhatóak, mint a legnevesebb világfajták.

“A jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik” - olvasható a borászat filozófiájában. “Szőlőültetvényeinket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával gondozzuk. Egészséges és örömöt adó szőlőinket évről évre kézzel szüreteljük, hogy tökéletes borok készülhessenek belőlük.”

Az Egri borvidék adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához, Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak. Ezért a borászatban olyan fajtákat telepítettek, melyek itt érzik otthon magukat, és fajtájuk legjavát mutatják. A hűvösebb bortermelő vidékek olyan nemzetközi fajtáin kívül, mint a chardonnay, a pinot noir, a syrah, a merlot és a cabernet franc, a hagyományos magyar borfajták, például a furmint és a kékfrankos is helyet kaptak.

A borászat Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található. Itt a 18. századtól működtek présházak, hasonlóak a borászat hét összefüggő épületéhez. A présházak közvetlenül a pincék elé épültek, hogy a helyben történő szőlőfeldolgozást lehetővé tegyék. A szőlő fermentálása után a bort a hideg pincékben, hordókban tárolták. 

Ültetvényeik közül Nagy Eged 10 hektárja egyedülálló fekvésű, dél-délnyugati irányú, meredek terület. Talaja mészkő, amely a bornak különleges, ásványos jelleget ad, furmint, kékfrankos, syrah terem itt. Nyilasmár 8 hektárja a bogácsi-tónak köszönhetően egyedi mikroklímával rendelkező terület. Talaja ásványi anyagokban gazdag, emiatt karakteres, szép, üde, gyümölcsös borokat ad. A Nagyfai 12 hektáros, enyhe lejtésű, helyenként köves talajú, harmonikus és kerek borokat adó területen pinot gris, chardonnay, pinot noir, syrah, kékfrankos, merlot és cabernet franc terem.

Rendezés: