A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Las Cepas

Egy különc spanyol borászat, ami különleges boraival évjáratról-évjáratra bizonyítja, hogy érdemes hátat fordítani a divatnak, és a saját utadat járni. Nem tempranillóval foglalkoznak, mint a Rioja borvidék 99%-a, hanem ősi, helyi fajtákat karolnak fel, amelyek talán még nem "menők" annyira, mint a világhírű rokon, de legalább annyira csodálatos borokat adnak. Ők a Las Cepas.

Spanyolországban járunk, a Rioja borvidék Rioja Alta alrégiójában, Urunuela település határában, a Najerilla-folyó völgyében. Az organikus borászat ízig-vérig családi vállalkozás, már a harmadik generáció foglalkozik szőlőtermesztéssel. Viszonylag fiatal pincészetről van szó, 1996-ban alapították. 

Jelenleg 52 hektáros ültetvény alkotja a gazdaságot, de ezt a területet fokozatosan növelik. Nem a tömegtermelés céljából: kifejezetten az évszázados szőlőültetvényekre hajtanak, melyeken hatvan és száz éves tőkék élnek. Az ültetvényeik egyre inkább a magasabban fekvő területek irányába nyújtózik, nem véletlenül: “úgy gondoljuk, hogy ez a bor jövője La Riojában. A klímaváltozás megváltoztatja a szőlőtermesztés feltételeit, és a hegységek egyre jobb feltételeket biztosítanak, mivel a magasabban fekvő területeken a hőmérséklet valamivel alacsonyabb.” 

Az idős ültetvények keresése a megművelt területeik átlagos korán is megmutatkozik, a mészkőben gazdag talajon 40-100 éves tempranillo, 40 évesnél is öregebb granacha, 15-35 éves graciano, 50 éves viura szőlő terem. 

Fentiek közül különösen három fajtát kell kiemelni: a fehér változatban is termesztett maturanát, a gracianót, és a garnachát. Utóbbi kettő viszonylag elterjedt a borvidéken, szemben a maturanával, ami annyira ritka, hogy kb. 15 hektár van belőle az egész világon. Néhány évvel ezelőtt kis híján teljesen el is tűnt, a Las Cepas egymaga is sokat tett a megmentéséért. 

Nagyon fontos volt megjegyezni, hogy a szőlő területeiken és a borászatban is bio gazdálkodást folytatnak, minden boruk bio. Ezt a környezeti adottságok is megkönnyítik, de ők külön törekszenek az ökotudatos gazdálkodásra. Nem használnak műtrágyát, gyomirtókat, szintetikus növényvédő szereket: utóbbiakat természetes kártevőirtási módszerekkel helyettesítik. Meggyőződésük ugyanis, hogy nemcsak a környezetnek tesznek jót, de egészséges borokat is termelnek a fogyasztók részére.

Rendezés: