A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Meinklang

A Meinklang egy családi pincészet a Fertő-tó osztrák oldalán, Pamhagenben. A család neve Michlits, ez az M betű a névben, az Einklang pedig a harmóniára utal. A bioborászat szó szerint megéli a természettel harmonikus borkészítést.  

A családnak egyébként vannak magyar gyökerei, amit nem is rejtenek véka alá. Ahogy azt se, hogy a borászat sem egészen pontos meghatározás, hiszen a farmjuk komplex gazdaság, ami ráadásul régóta biodinamikus.

A Meinklang ökoszisztémája az állattenyésztésből, növény- és gyümölcstermesztésből áll össze, a különböző tevékenységeknek megvan a fontos helye a körforgásban. Az állatok legelnek, a trágyájukat a talaj megtermékenyítéséhez használják fel vagy természetes készítményeket készítenek, amivel a terményeket kezelik. Utóbbiak aztán visszakerülnek a takarmányozásba.

A farm története az almával indult, emellett vált fontossá a gabonafélék termesztése, majd az állattartás, s végül a szőlőtermesztés és borkészítés. Tartózkodnak a modern vegyipari készítményektől, a vegyszereket természetes eljárásokkal váltják ki, nem használnak műtrágyát, gyomirtót és gombaölőt.

55 hektáron dolgoznak, a fajták a klasszikus osztrák kínálatot mutatják: zweigelt, kékfrankos, pinot noir, st. laurent és cabernet sauvignon, olaszrizling, pinot blanc, zöldveltelini és szürkebarát. Néhány éve egy csaknem három hektáros somlói birtok igazgatásába is belevágtak, itt juhfark, hárslevelű és olaszrizling terem.

A Meinklang-ültetvényeken természetes látvány a szőlőtőkék közötti zsurló, cickafark, kamilla, gyermekláncfű és csalán, amiből a természetes növényvédő szereiket is készítik. A növények közé rovarmenedékek létesítésével csábítják oda az ökoszisztémából elengedhetetlen rovarokat, olykor egy-egy tőke helyére fűszernövény-szigetek telepítésével.

Rendezés: