A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pálffy Pince

A Pálffy Pince évszázados családi generációkon alapul, ahol a szőlőművelés és borkészítés apáról fiúra száll. Boraikban benne van a Káli-medence sava-borsa, na meg maga a történelem is.

Szőlőterületeik a Káli-medencében, Köveskálon a vulkanikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek. A jelenlegi 16 ha területen olaszrizling, szürkebarát, tramini, furmint, juhfark, cabernet sauvignon, pinot noir és syrah szőlőt termelnek. Szigorú hajtásválogatással, később fürtválogatással állítják be az ideális termésmennyiséget, hogy a legjobb minőségű szőlőt teljes érettségben tudják szüretelni. 

A nem használnak kemény növényvédő szereket, atka és rovarölő szereket, gyomtalanításra gyomirtó szert. A szőlő biológiai egyensúlyának elérésére törekszenek inkább. 2007-től organikusan gondozzák szőlőiket, 2013-ban pedig egy-egy parcellában biodinamikus művelésbe-kísérletbe kezdtek. Boraik jellegzetes ízét a vulkanikus talaj (bazalt, láva és tufakőzetek) a magas sav- és ásványianyag-tartalom adja meg.

Célkitűzésük, hogy a Káli-medence borai újra a minőségi borfogyasztók asztalára kerüljenek, ismertté és kedvelté váljanak.

A Balaton-felvidéki borvidék egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. Ez a vidék télen nyugodt, csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgő, de igazán ősszel él. Az érő szőlő üzenete: közeledik a szüret. A csodálatos panorámás tájat a medence északi részén fekvő Fekete-hegyről is remekül meg lehet figyelni. Ez a környék legmagasabb  és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt tanúhegye. Körülbelül 4-7 millió éve keletkezett, kőzete bazalt, bazanit és bazalt tufa. A hegy tetején hatalmas fennsík terül el, rajta több tóval, amik a vulkanikus tevékenység hatására jöttek létre. Itt található az Eötvös-kilátó is, ami ideális túra, vagy kiránduló célpont.

A Káli-medence fő fajtája 1873-as megjelenése, s különösen a filoxéra-vész utáni intenzív elterjedése óta az olaszrizling. Előtte, mint ahogy az egész országban a furmint volt itt is a fő fajta, vagy, ahogy a Balaton-vidékén is nevezték, a “szigeti”.

 
Rendezés: