A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Ruppert Borház

Vannak olyan borászok, akik markánsan rajta hagyják kezük nyomát, csak rá jellemző stílusjegyeiket a boraikon. Nem kell ahhoz gyakorlott sommeliernek lenni, hogy felismerjük azokat. Ilyenek a Ruppert-borok is: játékos, könnyed, gyümölcsös és tiszta borok, minden felesleges póztól mentesen. Olyan illat- és ízjegyeik vannak, melyek chardonnay-től a rozén át a vörösökig megtalálhatóak. 

Ruppert Ákos még a műszaki főiskola elvégzése után is mérnökként kezdett dolgozni. Idővel azonban úgy érezte, hogy pusztán ez mégsem elégíti ki. Nem lepünk meg senkit, ha eláruljuk, hogy borásznak állt. 

A Ruppert Borház szőlői Babarcszőlős környékén vannak, a Villányi borvidék nyugati végén, viszonylag összefüggő, nagy területen. Ez nagy adomány, ami nem feltétlen egyértelmű. Maga a környék is saját jellemzőkkel rendelkezik a borvidéken belül, miközben a villányi jellegzetességek is megtalálhatóak. 

Hajdani kisparcellák ezek, a nagyra nőtt birtokon több tucat egykori pince és kisház jelzi, hogy amivel a Ruppert Borház rendelkezik, mekkora kincs. És jól jelzi a mérnöki gondolkodást: hatékonyan és gazdaságosan így tud csak minőséget termelni. 

Nagy titka nincs egyébként Ruppert Ákosnak nincs: "a termés mennyisége és minősége között összefüggés áll fenn" - ennyi az egyik esszencia. A saját boroknak fel nem dolgozott szőlőt tovább értékesíti más borászatoknak is, de talán felesleges is elmondani, hogy ugyanazzal a szemlélettel és odaadással foglalkozik minden megtermelt szőlővel is. 

Saját nevén tíz éve palackozott először bort a Ruppert Borház. "Kezdetben nem döntöttem el, mennyire komoly a vállalkozás. Hogy hosszú távon a saját palackozott borban gondolkodjak, ahhoz annyi rengeteg plusz munkára van szükség, hogy fokozatosan és türelemmel alakítottam a pincészet tevékenységét” – mondja Ruppert Ákos. 

Ne akarj másnak látszani, mint aminek látszol, mert ha nem annak akarsz látszani, aminek látszol, akkor nem annak látszol, aminek látszani akarnál.
Lewis Carroll: Alice Csodaországban

Az idézet nem véletlen: a Ruppert borcímkéken az Alice Csodaországban egy-egy rövid történetrészlete jelenik meg. Szerintünk érdemes összerakni az egész mesét!

Rendezés: