A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Villa Sandahl

A svéd Sandahl testvérpár merészet lépett: a Badacsonyi borvidék legszebb területeiről származó boraikkal azt mutatják meg, hogy mire képes a rajnai rizling vulkanikus talajon. Kizárólag ezt az egy fajtát palackozzák, három kategóriában, viszont ezen belül több tucat változatban, extravagáns címkék alatt. 

Christers Sandahlt egy Rhône völgyében tett látogatáson ejtette rabul a borvilág, és azon belül is a rajnai rizling. Az élmény oda vezetett, hogy testvérével és családjaikkal 2004-ben megalapították a Villa Sandahl pincészetet a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen. Az alapítók egy dologban a kezdetektől eltökéltnek bizonyultak: a cél nem lehet más, mint kiemelkedő minőségű borokat készíteni.

“Az évek tapasztalatai, a különböző szőlőfajtákkal, szüreti időpontokkal, tőketerheléssel, borászati módszerekkel való kísérletezés alapján arra a következtetése jutottunk, hogy a rajnai rizling a tökéletes párosítás a helyi mikroklímához” - adnak magyarázatot a borászatban arra, hogy miért a rajnaira esett a választásuk, amikor a babadacsonyi klímát, a déli fekvésű, meredek dűlőket és a meleget is jól viseli. A későbbi érésű, határozott savszerkezettel bíró szőlőfajta pedig utóbb jó választásnak bizonyult, de a fajtával való ismerkedésben nagy segítségükre volt egy neves elzászi borász is.

Úgy tartják, hogy a rajani rizlingből álló szortiment egyik titka csak a megfelelő időben végzett szüret és a terméshozam alacsonyan tartása. A boraikat úgy készítik, hogy az egész fürtös, kíméletes préselés során az érzékszervi tulajdonságokra hagyatkozva a különböző minőségű mustrészeket elválasztják egymástól. Az alacsony hőmérsékleten vezetett lassú erjedés ezután több hónapig is eltart. Mindezek után állítják csak össze az adott évjárat kínálatát. A legegyedibb tételek külön kerülnek palackba, több rajnait pedig házasítanak.

A végeredmény Magyarországon egyedülálló: rajnai rizlingek borfogyasztót gyönyörködtető változatossága! Gazdag és letisztult ízvilágú borok, amelyek fiatalon gyümölcsösek és élénkek, és a bennük rejlő erőt a több éves palackos érlelés hozza csak igazán felszínre.

Rendezés: