A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

St. Pauls

A 20. század elején alapított borászat, a St. Pauls neve mára egyet jelent a legmagasabb minőséggel. A mintegy kétszáz tagot számláló pinceszövetkezet szőlőültetvényein kivételes szőlő terem a Dolomitok óvó ölelésében. Az alapanyagból modern környezetben készülnek azok a tiszta, egyedülálló borok, melyek magukban hordozzák a térség jellegzetességeit. 

Dél-Tirol (vagy Alto Aldige) Európa egyik leggazdagabb térsége: kulturális, történelmi és gasztronómiai szempontból egyaránt. Az St. Pauls története 1907-ben kezdődött, amikor 36, a borkészítés és a szőlőművelés iránt elkötelezett gazda úgy döntött, hogy a sorsukat alapvetően meghatározó lépést tesznek, és az erőforrások jobb felhasználásáért szövetkezetbe tömörülnek. 

Az összefogás korán meghozta a sikereket, néhány éven belül újabb harminc borosgazda csatlakozott az alapítókhoz. Ezután már szépen fokozatosan emelgetett nemcsak a tagok, de a bor mennyisége is. Ma az St. Pauls közösséghez több mint 200 termelő és jó két tucat alkalmazott tartozik, az éves volumen milliós palackszámú. Mégis olyan figyelem és gondoskodás, jóra törekvés jellemzi a borkészítést, ami csak az aprócska családi pincészetekre jellemző. 

Az St. Pauls története ma is élő, a pinceszövetkezet vezetői tudatosan építik a hidakat a jövő a jelen és a múlt között. A hidak anyaga pedig a szőlő és a bor. Az évszázados hagyományok és a modernitás minden egyes bornknak azt az eljárást adják, amely a legjobban illik adott fajtához. A pincék mélyén nemcsak modern acéltartályok, hanem nagyméretű fahordók is találhatók, nagy vörös- és fehérboraik pedig hónapokig és évekig érlelődnek a barrique-pince kis tölgyfahordóiban.

Csaknem kétszáz hektárból áll a St. Pauls termőterülete a legszebb és legjobb fekvésű helyeken. A terroirt meghatározza a környezet természetes sokszínűsége, így sokféle, máig kézzel szüretelt szőlőfajta megtalálja a maga számára ideális helyet. Az Alpok déli oldala védett, évi 1800 órányi napsütés jellemzi, Mendelkamm lejtői jól szellőztetettek, az ültetvényeket a meleg nappalok és hűvös éjszakák kondícionálják. 

A fenntarthatóság jegyében a szőlőmunkát meghatározza a klónok és alanyok célzott kiválasztása a talaj- és éghajlati viszonyokhoz való optimális alkalmazkodás érdekében, a kíméletes szőlőművelés és integrált szőlőtermesztés, a munkatársak folyamatos belső és külső képzése és a rendszere együttműködés a kutatási és oktatási partnerekkel.

Rendezés: