A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Takler Borbirtok

A Takler Borbirtok Szekszárd egyik leginkább meghatározó pincészete. A család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő borvidéken. 

Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, Taklerék felmenői is akkor kerültek Szekszárdra, amikor Mária Terézia korában német családokat telepítettek ide. Az évszázadok viszontagságai után a családi vállalkozásukat 1987-től folyamatosan építették, és fejlesztik a mai napig. Pincészetüket hárman irányítják: Takler Ferenc és két fia, Ifjabb Ferenc és András. A kitűnő domborzati- és talajadottságokat, valamint a meleg, szubmediterrán klímát kihasználva készítik boraikat.

„Engem nagyon sokáig a lehetőségek irányítottak” – vallja Takler Ferenc, akit 2004-ben választottak Az év bortermelőjének. „Szekszárd nem volt olyan gyors sikertörténet, mint mondjuk Villány. Később rajtoltunk. 1996-ban mindössze négyezer palackkal kezdtem, nem volt egy nagy durranás az amúgy szép 1995-ös évjárat, de a 1997-es viszont már lehetőséget adott arra, hogy elkezdjek megismerkedni a kicsit komolyabb borokkal. Ma már minden percben arra törekszem, hogy a legmagasabb minőséget tudjuk képviselni borainkkal, mind hazánkban, mind a nemzetközi piacon.” 

Jelenleg 70 hektáron gazdálkodnak. Pincészetük kínálatában a világfajták borai, a merlot, cabernet franc és sauvignon mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjelegű vörösborok, a máig különlegességnek számító kadarka, az egyre kedveltebb kékfrankos, valamint az előbb említett fajták házasításával készített szekszárdi bikavér.

A vörösborok mellett üde rozét, valamint déli stílusú fehérborokat is készítenek. Borászati hitvallásuknak megfelelően sötét, testes, érett tanninokban gazdag, de bársonyosan lágy, egyedi ízvilágú borokat készítenek a vidék boraira jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal. Vörös boraik ászokhordós, illetve új tölgyfahordós érlelés után kerülnek palackba, ahol fajtától függően hosszú évekre elegendő potenciállal rendelkeznek.

A borászat életében óriási lépés volt a birtokon a Takler Kúria megnyitása – ehhez sok-sok évtized munkájára volt szükség. A Decsi-szőlőhegyen az 1927-ben épült ősi sárközi tanya 24 évig romosan állt, várva hogy valamikor visszakapja egykori jellegét, míg nem 2002-ben megalapozta a Takler Borbirtok épülését, szépülését. 

Megújult majd hozzáépült a máig szőlőfeldolgozóként működő épületrész, aztán a befejező szárny a palackozóval, irodaszinttel,  kóstolóteremmel és a máig panzióként működő szobákkal. 2012-ben megvásárolták az 1892-ben épült szomszéd tanyát, amelyet Fecsketanyának neveztek el. 

A Takler Kúriát 2015-ben nyitották meg. A múlt századelő tisztelete, igényessége, részletgazdagsága egyesül a mai kor adta lehetőségekkel az épületben, ami adottságai révén pazar kilátást biztosít a Sárköz színpompás vidékére.

Rendezés: