A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Tornai Pincészet

A Somló Magyarország egyik legmitikusabb borvidéke. A vulkanikus talajból az ország egyik legizgalmasabb, legkülönlegesebb borai születnek meg, melyeket jól megérdemelt hírnév övez. És ezen borok egyik megkerülhetetlen borászata a Tornai Pincészet. Nem hiába.

A Tornai Pincészet alapítása óta eltelt 70 évben sok minden megváltozott. A világ egyre gyorsabban rohan, de a hegyoldali sziklák, a régi pinceboltozat, a több generáción átívelő, „tiszteld és segítsd a társadat, örülj mások sikereinek, a nehézség kalandra hív“ értékrend változatlan maradt.

Tornai Endre, az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és már a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából.

A pincészet ars poeticaja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alkalmazása. A Tornai Pincészet, mint a Somló hegy meghatározó borászata, több évtizedes tapasztalata alapján kezdeményezője, támogatója a térség termelői együttműködésének.

A pincészet szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól Doba, Borszörcsök települések határában egészen a nyugati oldalig Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig. Szürkebarát, tramini, juhfark, hárslevelű, zenit, furmint, olaszrizling és Irsai Olivér kerül palackokba, a friss, reduktív boroktól egészen a komolyabb és érleltebb tételekig.