A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Váli Péter Borászata

Váli Péter húsz évvel ezelőtt, egy szép, napsütéses áprilisi délelőtt megállt a badacsonyörsi hegyoldalban a szőlőtőkék között, elnézett a Balaton felé, és amikor arcát megérintette a tó felől érkező, meleg tavaszi szellő, úgy érezte: itt neki dolga van.

A következő években feleségével, Bogival szívós munkával, elkötelezettséggel és kitartással építették fel a családi borászatot, apránként vásárolták meg az új területeket, mígnem kialakult a mai tíz hektáros birtok. A hagyományos balaton felvidéki tájképhez igazodva megőrizték és felújították a régi épületeket, ma ezekben él a család, itt a pincészet és a vendéglátás központja, és a vendégeket is ezekben fogadják.

A családi borászat szószerkezetben szó szerint kell venni a családi jelzőt. Bogi nem egyszerűen nagyszerű támasza Péternek, a család irányítása mellett a vállalkozást is igazgatja, de ha éppen az kell, akkor bort szállít ki, s általában ügyel arra, hogy minden a helyén, rendben legyen. Gyerekeik, akiknek neveit egy-egy VáliBor viseli (van muscat ottonel és budai zöld házasításából Luca bora, pinot noirból Peti bora, rozéból Márton bora, na meg zeusz szőlőből Vince bora), úgy veszik ki részüket a munkából, ahogy szépen belenőnek a családi vállalkozásba. 

Tíz hektárról szüretelnek, elévülhetetlen érdemeket szereztek a kéknyelű, a budai zöld nagyszerűségének palackba zárásában, annak megmutatásában, hogyan és milyen csodákra képes az itteni dűlőkben az olaszrizling és a rajnai rizling. Vörösboraikban a hűvösebb, gyümölcsösebb vonal jelenik meg, remek syrah, pinot noir és persze kékfrankos tanúskodik erről.

“A szőlőnket mindenhol organikusan, bio műveléssel neveljük. A családunk és a munkatársaink egész nap kint vannak a tőkék között, fontos nekünk, hogy ne találkozzanak káros, felszívódó szerekkel” - magyarázta Váli Péter.

Annyi bizonyos, hogy le lehet érzékletesen írni, de akkor működik igazán, ha valaki személyesen látogat el ide. Mert ez esetben páratlan élményben lehet része, aminek csak egyik része a kivételes panoráma, a finom borok, mert hozzátartozik maga Váli Péter is, akit körbeleng valami nehezen megfogható, mégis mindent átjáró szelid derű és életöröm.

 

Rendezés: