A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Vineas Tenkes Pincészet Sauvignon Blanc 2016

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Lehet, hogy a Vineas Tenkesről elsősorban a komoly vörösborok jutnak az eszünkbe, pedig évente egy nagyon jellegzetes sauvignon blanc-nal jelentkeznek a borfogyasztóknak. És mondjuk nem véletlenül a borivók legnagyobb örömére: bodza, csalán és egres robban ki szó szerint a palackból. Szerencsére ízben is visszaköszön, finom zamatú, kemény karakterű bor, mégsem nehéz fejtegetni és megszeretni. Ropogós savak tartják frissen és ressen, öröm minden kortya.

A Vineas több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött néhány éve jelentkezett saját borral a Tenkesen található 3,5 hektáros területéről. A pincészet központi alakja, főborásza Nacsa György, akinek régi célja volt, hogy saját borokat is készítsen, ne csak tanácsadóként legyen jelen.  

A siklósi Vineas Tenkes Pincészet még úgy is az újak közé tartozik a Villányi borvidéken, hogy Nacsa György élete régóta a borkészítés körül forog: 30-40 éve a szakmában dolgozik. A pályája a borvidék különböző borászatainál kezdődött, majd a villány-siklósi állami gazdasághoz került a borászati laboratóriumba. A rendszerváltás után  borászati laboratóriumot üzemeltetett, s a mai napig végez vizsgálatokat és ad szaktanácsot a legnagyobbaknak is
Ekkor vetődött fel benne a gondolat: „ha már másoknak ennyi tanácsot adunk, akkor jó lenne egy saját kis borászati üzemet létrehozni. A szőlőterületeink a siklósi hegyen vannak, összesen 3,5 hektár.”

A népszerű fehér és rozék mellett nagyon szép vörös szortimenttel rendelkeznek a Vineasnál. Nacsa György szinte a szívünkből szól, amikor azt mondja: „a vörösborok közül az oportót szeretem a legjobban.” A portugieser mellett cabernet franc és a Momentum küvé egészíti ki a kínálatot.

Talán kevesebben tudják, hogy a Vineashoz tartozik a kultikus Aborozó borbár Siklós szívében, a Siklósi Vár lábánál. Egy több száz éves pincében jelenik meg egy modern borozó képében. A borbár, Siklós ezen, közel 200 éves „kincses ládája” magába foglalja mindazt, amit egy pinceborozóhoz hozzátartozik. A kellemes klímát, a rusztikus falakat, azt az igazi, egyedülálló „pincestílust”. Amikor elkezdődtek az első felújítási munkálatok az új tulajdonosok a világ bártrendjeit figyelembe véve ötvözték a klasszikus stílust a modern elemekkel. A régi idők legendái a legnívósabb mai borokkal karöltve.

Tartalomhoz tartozó címkék: villány borászat vineas