A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Mészáros Borház

Mészáros Pál az egyik ikonikus alakja a Szekszárdi borvidéknek. Hosszú évtizedek alatt építette fel szakmai hírnevét, boraival jó eséllyel mindenki találkozott már, aki szekszárdi bort rendelt egy étteremben. A Mészáros Borházban a nagy borokhoz éppolyan természetességgel nyúlnak, mint a könnyedebb kategóriához, elköteleződésüknek a régi magyar fajtákhoz pedig óriási eredményeket köszönhetünk.

Mészáros Pál munkásságát a Magyar Bor Akadémia az Év bortermelője díjjal ismerte el 2016-ban. Pincészete pedig a "Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka" címet ugyanabban az évben, mivel az Év Pincészetévé 2012-ben már megválasztotta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. 

„Dédapámig tudok visszaemlékezni, bár a nagyszüleim, szüleim is, mindenki szőlővel, borral foglalkozott. Dédapám volt a legsikeresebb, ő már akkor 3-4-szer átjáratta a szőlőt, válogatásborokat készített. Sőt, volt olyan darálója, ami bogyózott is. Dédapám jó borász és szőlész is volt. Hegybíró is volt,ezért a nagyanyámat úgy anyakönyvezték, hogy Soós Julianna, a hegybíró lánya” - idézi fel Mészáros Pál a család történetét, egyúttal igazolva azt is, hogy szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a Mészáros családban.

Szekszárd belvárosában található a Mészáros Borház központja. Ez a több mint 250 éves pince lassan húsz éve került a családhoz, de a régi korok szelleméhez hűen újították fel. Ma egy igazán szép impozáns pincébe léphetnek be az odalátogatók, a főbejárat is eredeti minta alapján készült. A feldolgozás ugyan nem itt történik, de fahordókban érlelt borokat itt is méltó környezetben találunk. 
 
Több mint 120 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak, széles a fajtaválaszték, így tucatnyi palackos borral vannak jelen a piacon. Kiemelt szívügyük a kadarka és a kékfrankos, a pécsi kutatóintézettel közösen több klónkísérletet is folytatnak.  Két saját kadarkaklónjuk is van, a Virághegyi és a Mészi Kadarka. Ezeknek a továbbfejlesztése, továbbszaporítása fontos célkitűzésük.

"Nagyapám kadarka ültetvényében egy rézsű mellett volt egy tőke, amely minden évben nagyon édes, ízgazdag szőlőt termett, és amit én minden évben leettem. Ebből nem szüreteltünk. 1994-ben édesapámhoz került ez az ültetvény és ő kékfrankost telepített a kadarka helyére – de én mondtam, hogy ezt a tőkét mentsük meg, mert ez a szívemhez nőtt. Így oltottunk le három tőkét, amelyekről később egy hajtást két fürttel levittem a Pécsi Kutatóintézetbe. Ott genetikai vizsgálatokkal megállapították, hogy ötven százalékban csókaszőlő, ami egy ősi magyar fajta. Ez lett a mészi kadarka. A bora olyan kiváló minőségű minden évben, hogy elneveztük Szent Grálnak, mert mi megtaláltuk azt, amit mások 2000 éve hiába keresnek" mondta erről Mészáros Pál a Vinoportnak adott interjúban.

Rendezés: