A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Mindenhol ádáz veszélyt jelent: most Bordeaux-ot verte agyon a jég

Az elmúlt évjáratok nem kímélték a bordeaux-i borászatokat. A mostoha időjárás jelentősen visszavetette a lepalackozott borok mennyiségét, ami túlzás nélkül érezhető hatással volt nemcsak az európai, de a világ borpiacára is. Most ezek után az idei év sem indult túl fényesen, a napokban jég vert szét több fontos ültetvényt.
 
Május 21. és 26. között hétezer hektárt károsítottak meg az egymást érő jégviharok. A legsúlyosabb károk Côtes de Bourg és Blaye környékén keletkeztek, míg délebbre Médoc és Pessac szőlőterületei szenvedtek részleges károkat. A francia borászok szövetsége olyan pénzügyi reformok bevezetését sürgeti a mezőgazdasági ágazatban, mellyel hatékonyan tudnák segíteni a borkészítőket a klímaváltozás miatti extrém időjárás okozta károk enyhítésében. 
 
3400 hektáron a szőlőterületek 80 százaléka súlyosan károsodott, olyannyira, hogy nemcsak az idei, de a jövő évi szüretet is befolyásolni fogja. De általánosságban az is elmondható, hogy a területek 50-70 százaléka sérült meg jelentékeny módon. Blaye-ben ezer hektár szőlő pedig egész egyszerűen megsemmisült. 
 
A vihar intenzitása még a sokat látott szőlősgazdákat is meglepte: a Château Grand Launay tulajdonosa, Pierre-Henry Cosyns állítása szerint a lehullott jégdarabok akkorák voltak, hogy még másnapra se olvadtak el, ott hevertek a szőlő között. A szövetség és az állam is támogatásáról biztosította ugyanakkor az érintetteket, főként, hogy az időjárás-előrejelzések újabb viharokat jelentettek. 
(VIA DECANTER)
Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin cikkek