A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Óriási botrány a leggyilkosabb boros képzésen

Csalás történhetett az ultranehéz Master Sommelier záróvizsgán, 24 sikeres vizsgázóból 23-nak megsemmisítették az eredményét, és visszavonták a titulusát. 

 Sokan a világ egyik legnehezebb vizsgájának tartják azt a „számonkérés-cunamit”, aminek a végén az ember Master Sommelier-vé válik. 1969-es indulása óta ez idáig mindössze 274 embernek sikerült. Nem csoda, hogy a név előtti „MS” betűpár a legmagasabb, egyben legvágyottabb titulus, amit egy sommelier elérhet. Idén szeptemberben 24 embernek sikerült a vizsga – legalábbis eddig ezt hitték.

A napokban ugyanis az illetékes testület, a Court of Master Sommeliers (CMS) bejelentette, semmissé nyilvánítja ezeket az eredményeket – számolt be róla többek között a sfchronicle.com. A testület elnöke, Devon Broglie (maga is MS) október 9-én küldte ki az összes Master Sommelier-nek a levelet, miszerint az idei felmérőn csalás történhetett, a „CMS egyik tagja bizalmas információkat adhatott át a kóstolósorral kapcsolatban a diplomavizsga előtt”. Brogie nevet nem ír, de valószínűleg a vizsgán jelenlévő egyik felügyelőről lehet szó. Az illetőt minden esetre már eltiltották a CMS-ben minden tevékenység végzésétől és kezdeményezték az MS címe visszavonását is.

A döntés értelmében a szeptemberi 24 (eddig sikeresnek gondolt) vizsgázóból 23-nak kell újráznia. Az egyetlen kivétel Morgan Harris, mert ő a kóstolási részt még 2017-ben abszolválta. Az MS vizsga ugyanis több részből tevődik össze. A végső, úgynevezett Master Sommelier Diplomavizsgát megelőzi egy Adavanced Sommelier Vizsga. A nehézségi fokokat jól szemlélteti, hogy a CMS honlapja szerint utóbbit a próbázók 25-30 százaléka, a diplomavizsga elméleti részét pedig mindössze 10 százaléka szokta megugrani. Ehhez ráadásul kapcsolódik még egy éttermi gyakorlati rész (bor kínálása, felszolgálása), illetve van az ominózus kóstoló vizsga. Ezen 6 különböző bort kell kóstolni és be kell azonosítani a szőlőfajtát, a származási helyet és az évjáratot – összesen 25 perc alatt. Ezt kaszálta most el a CMS csalás gyanúja miatt. Mivel nem lehet tudni, kihez jutott el az információ, a döntéshozók állításuk szerint kénytelenek voltak minden résztvevővel szemben hasonlóan eljárni.

Érzékenyen érintette mindez a 23 jelöltet, akik közül 19-en egy közös közleményt juttattak el a Chicago Tribune-nak. Ebben csalódottságuknak adnak hangot, és kifejtik, véleményük szerint elhamarkodott döntés született. További vizsgálatokat szeretnének, hiszen – mint írják – még az sem biztos, hogy a korábbi években nem történt hasonló. Harris is melléjük állt az ügyben: „Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan lehetséges, hogy valaki évekig keményen dolgozzon, hogy elérjen valamit és aztán ezt tudatosan lerombolja”. Azt is elmondta, ő neki öt év alatt sikerült letennie a három diplomavizsgát, ezalatt soha senkivel nem beszélt egyetlen szót sem vizsgaborokról.

Harris esete egyébként nem kirívó, a jelentkezők szinte majd mindegyikének többszöri nekifutásra, több év alatt sikerül letennie a vizsgákat (úgy, hogy mindig csak a sikertelent kell megismételni). A felkészülés maga is sok pénz és idő, a tesztek pedig egyenként 995 dollárba kerülnek. Később viszont busásan megtérül a befektetés – derítette ki egy cikkében a The Chronicle. Aki ugyanis bekerül az elit klubba, annak fizetése megduplázódhat. Az újság kimutatása szerint míg egy, a már említett „Advanced” szintig jutó sommelier az USA-ban átlag 87 ezer dollárt keres évente, addig egy „MS” 164 ezret. A döntés értelmében minden esetre a későbbi időpontban megismétlendő kóstolás vizsga- és útiköltségeit a CMS állja.

(VIA VINOPORT)