A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pezsgő a polcról: Plantaze Pincészet Montenegrói Fehér Száraz Pezsgő 2012

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

A Plantaze pezsgőjét érettebb, mély szalma sárga szín, illata elegáns, szép, érett jegyek, vajas krémesség jellemzi. Érezhetően nagyobb alapanyagból, érett szőlőből készült, tercieres jegyek jelennek meg. Savai élők, a lendület nem veszett el belőle.

A Plantaze Montenegró legnagyobb pincészete: a borászat egy 2310 hektáros egybefüggő szőlőterület közepén működik a balkáni ország hegyeinek ölelésében. Hiába az ipari méret, a hagyományok és a minőség tisztelete kézzelfogható, a montenegrói bor pedig egyet jelent a Plantaze-vel. 

A Plantaze kapacitása összesen 30 millió liter, bár ennyit egyelőre még ők sem használnak ki. Évente 24 millió kg szőlőt szüretelnek, ehhez idénymunkásnak további 1200 embert vesznek fel (a 700 állandó dolgozó mellé) ugyanis a szőlők nagy részét kézzel szedik. Hiába az ipari méret, a hagyományok és a minőség tisztelete kézzelfogható. 

A Plantaze méretei és kapacitása magyar szemmel nézve elképesztően nagy, két különálló feldolgozó és három logisztikai központ is található a pincészetben. Külön-külön feldolgozója, raktára és logisztikai központja van a belföldi eladásnak, a szerbiai exportnak és a további exportnak is. A borok 60 százaléka kerül ki az országból, az első számú export partner Szerbia, ezen kívül a legfontosabbak Oroszország, Kína, Németország és Amerika, de szinte az összes európai országba, Ausztráliába és Peruba is szállítanak.

A szüret nagyjából 1,5-2 hónapig tart, ilyenkor három műszakban, 0-24-ben jönnek a szőlővel megrakott kamionok, közel 2000 ember összehangolt munkáját koordinálják a vezetők. Az ültetvény méretei lenyűgözőek. Egy irányba nézve a hegyek lábáig nyúlnak a sorok, másik irányba pedig szinte a végtelenbe. Óriási terület, hatalmas hegyek övezte síkság, 2310 hektárnyi saját szőlő. Több, mint az egész Villányi borvidéken összesen.

A szőlőtőkék közti sorokat hatalmas kövek borítják. Elképzelni is nehéz, hogy ezen sétálva hogyan lehet szüretelni, de a pincészetnél ez a megszokott, a terület nagy része ilyen, ezek a kövek adják a borok igazán egyedi, ásványos, enyhén sós, különleges jellegét. A tőkék nagyját 1970 környékén telepítették, gyökereik 2-3 méter mélyre nyúlnak le. Egy népi mondás szerint, ahogy a csont mellett találjuk a legfinomabb húst, úgy találjuk a kövek között a legjobban termő tőkéket.

A síkság a mediterrán klíma és a kontinentális klíma találkozásánál helyezkedik el, körben óriási hegyek uralják. A szél többé-kevésbé mindig fúj (ez kedvező a szőlőnek, ugyanis kevesebb betegség tudja megtámadni), a hőmérséklet és a napsütötte órák száma viszont már a mediterrán klímát igazolja, ugyanis nyáron egyáltalán nem szokatlan a 40 fok feletti hőmérséklet, a napsütéses napok száma pedig 260 körül alakul évente. A területen található 23 kútnak köszönhetően gyakorlatilag a teljes ültetvény öntözése megoldott. 

De különleges a Plantaze pincéje is: a hegyek lábánál egy kisebb hegy alatt van. Eredetileg egy katonai bázis és hangár volt, ők csináltak belőle borospincét 2007-ben. A parcellák között több km-es katonai leszállópálya húzódik, így érni oda a pincéhez, ami 360 méter hosszú és 30 méterrel a föld alatt helyezkedik el. Belül 14 méter széles, 11 méter magas és állandóan 16-18 fok van. 2,5 millió liter barrik bort érlelnek itt kisebb nagyobb hordókban.

A palackozott boraik 60 százaléka vranac, jelzi, hogy mennyire népszerű a fajta, ebből adnak el a legtöbbet. Saját oltványiskolájukban és laborjukban 30 féle szőlővel foglalkoznak, s folyamatosan próbálnak visszahozni „régi” szőlőfajtákat is.