A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Rangos, katalán díjjal tüntették ki a magyar borszakírót

A Katalán Parafaiparos Üzletemberek Szövetsége (AECORK) által alapított Gla d’Or (Arany Makk) igen rangos elismerésnek számít, amit az Erdélyből származó, jelenleg Barcelonában élő Nagy Zoltán borszakíró vehetett át az idén.

Az év elején adtunk hírt a fiatal borszakújságíró és hivatásos borkóstoló Reinas de Copas, Boroskupák királynői című könyvének spanyolországi megjelenéséről és sikeréről. Most pedig fél év elteltével nemcsak arról számolhatunk be, hogy szerzője  bejárta a könyvvel szinte egész Spanyolországot, olyan sok helyre hívták találkozóra, bemutatóra, hanem hogy őt érdemesítették a  borszakíró kategóriában a figyelemre méltó elismerésre, amit a minap vehetett át.

Az 1990-ben alapított, most 27. alkalommal átadott Arany Makk-díjat azok kapják – személyek vagy szervezetek –, akik segítik és népszerűsítik a parafa felhasználásának értékeit a bor- és pezsgőágazatban. Az idén Nagy Zoltánnak, Guillermo Cruznak és az Els Amics de les Arts együttesnek ítélték oda a Gla d’Or-díjat, amelyet a parafatölgy makkjáról neveztek el. A díj 2018-as kiadását olyan fiatalabb korosztályba tartozók kapták, akik 1980-2000 között születtek.

Nagy Zoltánnak a parafadugó és a bor természetes kapcsolatáról, előnyeiről és jelentőségéről írt cikkei széles körben váltak ismertté az internetes portálokon. Ugyanakkor nagy visszhangot kapott Reinas de Copas című könyve – benne 50 nőt és az általuk ajánlott 50 bort mutat be –, amely Spanyolországban először népszerűsítette a borászathoz kötődő nőket. A 2018-as Gla d’Or-díjban részesült Guillermo Cruz, a világ 9. legjobb étterme, a Mugaritz (San Sebastian) vezető sommeliere, egyben éttermi menedzsere. A harmadik díjazott barcelonai Els Amics de les Arts popegyüttes számunkra szinte ismeretlen, pláne, hogy mivel érdemelhették ki a díjat, de a katalán parafások biztos nagyon is tudják.

 Azt viszont mi is tudjuk, hogy  a nemzetközi borpiacon a parafadugó nimbusza igen erős. A bor- és pezsgőkedvelők számára a bor egyik referenciája. Világszerte a fogyasztók több mint 90 százaléka részesíti előnyben a parafadugóval zárt bort a csavarzáras vagy műanyagdugós megoldásokkal szemben.   

(VIA HVG)

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin cikkek