A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Szemes József

Szemes József azon kisbirtokos villányi borászok közé tartozik, akinek borai az egyik legkeresettebbek a hazai piacon. Borai nemcsak kedvező ár-érték arányuk miatt népszerűek, hanem mert egyedi, jól felismerhető, azonosítható és szerethető illat és ízviláguk van.

"Villányi családként mindig készítettünk bort, de eladásra palackozni csak később kezdtünk"– emlékszik vissza a kezdetekre Szemes József. "Az első palack bort 1996-ban dugóztuk le, ekkor már több bort adtunk el, mint szőlőt."

Az újratelepítések, átoltások után kialakult a Szemes-ültetvény mára 5 hektáros. Elegáns, telt, de a tradicionális villányi vörösek jegyeit magukon hordozó borokhoz szüretelik a szőlőt. A borász szerint az egyik fordulópont számukra a 2005-ös év volt, először palackozták le a pincészet csúcsházasítását, a Dél küvét. "A szakmai hozzáértés mellett hibátlan és egészséges alapanyag kell. Jó borhoz jó szőlő" – mondja a borász. 

A borászat vendéglátással is foglalkozik, a panzió alatti pince kicsi, viszont annál nagyobb rend és tisztaság van benne. A nagyobb ászokhordók mellett csupa újhordó van, több kádárcégtől is, Szemes József folyamatosan keresi, melyik hordóban viselkedik a legszebben a bor. Vannak reduktív tételek, de a borok túlnyomórészt a hagyományos, nyílt kádas, csömöszölős technikával készülnek. 

Szemes Józsefnek határozott véleménye van, hol a helye a portugiesernek a villányi borpalettán. "Persze, hogy szükség van az oportóra. Egyrészt ez egy hagyományos és fontos villányi fajta, fő fajtája. Ha ez még nem lenne elég, ott vannak a tulajdonságai” – magyarázza Szemes. "Könnyed, jó ívású bort ad, főleg a kis pincéknek komoly pénzügyi gerincet jelent. Nyilván nem lehet annyiért eladni, mint a cabernet-ket, de gyorsan, jó áron és főként biztosan értékesíthető, nagyjából minden évben biztos palackszámot ad." 

Rendezés: