A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Tikveš Winery

A rómaiak úgy tartották, hogy Észak-Macedóniában olyan erős borok születnek, amelyekben a vibráló dél illata, az itt élő emberek dalainak és nevetésének íze érződik. A Tikveš Pincészetet 1885-ben alapították. Ezer hektárra tehető a saját ültetvényeik nagysága, de több ezer hektárról vásárolnak még fel szőlőt. Olyan régi helyi fajták, mint a vranac, a tamjanika és a kratosija, na meg persze világfajták is megtalálhatók a több mint 70 féle borból álló szortimentben.

“Nem szándékunk túlságosan beleavatkozni a boraink megszületésébe. Megadjuk a kellő tiszteletet a szőlőnek és gyümölcsnek. A borkészítés nálunk nagyon precíz folyamat, ahol minden a tisztaságról szól. Célunk a terroir hangsúlyozása és kiemelése, nem pedig a bor tanninokkal való elfedése” - vallja Marko Stojakovic, a pincészet vezető borásza.

Saját bevallásuk szerint mindig hajlamosak voltak arra, hogy túlteljesítsék a feléjük támasztott elvárásokat, felkarolják az innovációt és új piacokat hódítsanak meg. Az évek során több kiváló minőségű földterületet szereztek, mint bármely más borászat Délkelet-Európában.

A borászat nevét az őshonos szőlőfajták sorát termő, észak-macedóniai Tikveš borvidékről kapta. Ez egy olyan régió, ahol a kontinentális éghajlat összeolvad a mediterrán éghajlattal, tökéletes feltételeket teremtve a borok számára.

A bortermelés hagyománya itt évszázadokra nyúlik vissza: már a római korban úgy emlékeztek meg Észak-Macedóniáról, mint a vidék, ahol olyan erős borok születnek, amelyekben a vibráló dél illata, az itt élő emberek dalainak és nevetésének íze érződik.

A Tikveš borvidék ugyanazon a hosszúsági fokon fekszik, mint az olasz Toszkána, a francia Bordeaux és az amerikai Napa-völgy. Ez Észak-Macedónia egyik legnagyobb területű borvidéke. A 41-42˚-os szélességi fokon fekszik, éghajlata vegyes, kontinentális-mediterrán. Déli részén mediterrán éghajlat uralkodik, hosszú és forró nyarakkal. Északon kontinentális éghajlat jellemző, enyhe és csapadékos telekkel. A Tikveš régiót három oldalról hegyek "védik", amelyek megakadályozzák, hogy az északi szelek elérjék a szőlőültetvényeket. 

Érdekesség, hogy a pincészet nemcsak Észak-Macedóniában van jelen: a Château de Gourdon megvásárlásával Franciaországban is megvetette a lábát, így a szortimentjükben a Rhone-völgyi borok is megjelentek már.

Rendezés: