A VERJUS ( KIEJTÉSE: VERZSÜ ) FRANCIA KIFEJEZÉS, JELENTÉSE “ZÖLD LÉ” . Az elnevezés arra utal, hogy a zölden leszedett, cukrot még szinte nem tartalmazó éretlen szőlőből préseljük ki a levet, melyet üdítő koktélokhoz, hagyományosan főzéshez, salátaöntetekhez, szószokhoz, pácokhoz használunk. Az európai középkori konyhában és gyógyászatban is nagyon népszerű volt. Történelmi jelentőségű termék, amelyet a legtöbb bortermelő régióban készítettek és használtak a gasztronómiában, és amely a világ első szőlőültetvényeinek közel-keleti telepítéséig nyúlik vissza. A zöldszőlő megjelenése előtt savanyú bogyók és éretlen, még zöld alma levét használták az ételek savtartalmának növelésére, a verjus ezekben a szőlőültetvényekkel rendelkező régiókban vált népszerűvé. A Remonta Verjus egy korán szüretelt, 100%-ban portugieser szőlő levéből készült komplex ízvilágú savanyú alkoholmentes nedű . 2,6-os (savas) pH-értéke miatt a citrom és más citrusfélék helyben előállított, környezetbarát helyettesítője. Ez a természetes savanyítószer ideális főzéshez (pácolás, salátaöntetek, majonéz) vagy frissítő limonádék, koktélok készítéséhez. A verjus 5000 éves történelme során a gasztronómiában és gyógyászatban is közismert volt. Számos jótékony élettani hatása és az ételeket, italokat gazdagító íze miatt igazi hiánypótló termék. A zöld szőlő kipréselt leve magas sav-, és vitamintartalmú, gazdag antioxidánsokban és polifenolokban. Sokféleképpen felhasználható: salátaöntetek, mártások, húsok és halak ízesítésére, valamint szódával, vízzel higítva, vagy koktélokban italként is fogyasztható. Minden olyan ételben használhatjuk, amit egyébként citrommal, ecettel vagy fehérborral készítenénk . Az ízvilága nagyon gyümölcsös, a citrom vagy ecet savainál sokkal összetettebb és kifinomultabb. A verjus fröccs tökéletes italválasztás mindazoknak, akik nem szeretnének alkoholt fogyasztani. A borkristály (szőlősav) kikristályosodhat és egy természetes üledéket képezhet a palack alján - de nem kell megijedni, ez a termék felhasználhatóságát sem a minőségét nem befolyásolja, csak egy természetes folyamat.
|